Ravn Webveveriet logo

Hvordan jeg brukte KI til å guide meg gjennom en fiktiv rebrandingprosess

Rebranding er en omfattende prosess som krever både strategisk innsikt og kreativ tenkning. I stedet for å lese et blogginnlegg eller laste ned en e-bok om temaet, valgte jeg å utforske hvordan kunstig intelligens kunne veilede meg gjennom en fiktiv rebrandingprosess. Målet var å lære hvordan man strukturerer en slik prosess, samtidig som jeg fikk noe praktisk erfaring.

Metoden ga meg ikke bare innsikt i rebranding, men også en dypere forståelse av hvordan KI kan være en sparringspartner i kreative og strategiske oppgaver.

KI-generert illustrasjon av en mann som jobber på datamaskin og lærer seg en prosess

Hvorfor bruke KI til rebranding?

Ved å bruke en KI-assistent som ChatGPT kunne jeg:

  • Utforske rebranding-prosessen steg for steg.
  • Få skreddersydd veiledning basert på mine spørsmål og behov.
  • Få konkrete ideer og forslag som kan vurderes kritisk underveis.

Det var som å ha en tilgjengelig rådgiver som stilte de rette spørsmålene, hjalp meg med å strukturere tanker og kom med forslag jeg kanskje ikke ville ha tenkt på selv.

For å sette KI-en i riktig kontekst for en prosessorientert læringsesjon kan du prompte med for eksempel:

Jeg vil lære om hvordan man kan gjennomføre en rebranding av et selskap. Jeg vil ta utgangspunkt i prosessen som er beskrevet her: https://admindagency.com/blog/rebranding-process-how-to-create-it-step-by-step/ Du kan fasilitere dette, gi meg først en oversikt, deretter still meg ett spørsmål av gangen og sammenstill reusltatet til slutt. Vær så praktisk og behjelpelig som mulig, med oppgaver for hvert steg.

1. Kartlegging av dagens situasjon

Vi startet med å analysere status quo og genere kontekst for KI-en. Jeg beskrev et tenkt selskap som ønsket å modernisere sin merkevare etter mange års drift. KI-en stilte spørsmål som:

  • Hva er selskapets visjon og verdier?
  • Hvilke utfordringer møter selskapet?
  • Hvilken målgruppe ønsker man å nå?

Dette hjalp meg med å skape et tydelig bilde av merkevarens nåværende posisjon og hvilke muligheter som kunne utforskes.


2. Strategisk rammeverk

Basert på kartleggingen benyttet vi et strategisk rammeverk som inkluderte:

  • Brand architecture: En struktur som definerer hvilke produkter eller tjenester som tilbys, for eksempel faste pakker og skreddersøm til timepris.
  • Brand positioning: En tydelig verdiforslag, som for eksempel å tilby brukervennlige løsninger med høy teknologisk kompetanse.
  • Kommunikasjonsstrategi: Hvordan vi skulle nå målgruppen med en vennlig og profesjonell tone, gjennom nettverk, fagmiljøer og digitale plattformer.

KI-en hjalp meg å sette opp rammeverket og utfordret meg til å være spesifikk i hva selskapet skulle stå for og hvordan dette skulle kommuniseres.


3. Konkurrentanalyse

For å forstå hvordan selskapet kunne differensiere seg, analyserte vi konkurrenter i ulike segmenter. Jeg vurderte deres styrker og svakheter, og hvordan disse kunne påvirke vår posisjonering. KI-en guidet meg gjennom spørsmål som:

  • Hva gjør konkurrentene spesielt godt?
  • Hvor kan det være gap i markedet som vi kan fylle?

Denne analysen var verdifull for å identifisere muligheter og unngå å kopiere andre aktører.


4. Visuell identitet

En viktig del av rebranding er den visuelle identiteten. KI-en hjalp meg med å definere noe som kunne være en passende visuell identitet som inkluderte en minimalistisk og moderne logo med en fargepalett og typografiske regler som passet sammen. Alt ble koblet til selskapets verdier, og det visuelle uttrykket skulle fremstå som både fremtidsrettet og brukervennlig.


5. Valg av navn

Vi vurderte tre ulike navn i prosessen. KI-en hjalp meg med å evaluere dem opp mot sentrale kriterier:

  • Hvordan de reflekterte selskapets verdier.
  • Hvordan målgruppen ville oppfatte dem.
  • Hvordan navnene kunne fungere i fremtidig markedsføring og kommunikasjon.

Denne evalueringen var en kreativ og strukturert måte å vurdere navnealternativer på, som jeg også kan bruke i fremtidige prosjekter.


Hva jeg lærte

  1. En praktisk tilnærming til læring: Å bruke KI til å lære noe nytt var mer interaktivt og engasjerende enn å lese en e-bok. Dialogen gjorde at jeg måtte reflektere over egne tanker og valg.
  2. En strukturert prosess: KI-en brøt ned en kompleks oppgave i mindre, håndterbare steg. Dette gjorde det enklere å holde fokus og bygge opp kunnskapen steg for steg.
  3. Kreativ støtte: KI-en kom med forslag og ideer jeg ikke ville ha tenkt på selv, noe som gjorde prosessen både inspirerende og lærerik.
  4. Tilpasset veiledning: Jeg kunne til enhver tid stille spørsmål som var relevante for mine behov, noe som gjorde læringen svært personlig.

Generalisert oppsett av KI-en for læring

Hvis man har behov for å gjennomføre lignende sesjoner på ulike temaer med jevne mellomrom så er det mulig å klargjøre en GPT til å være forberedt til dette. I ChatGPT kan man opprette prosjekter og i prosjekter er det mulig å gi opprinnelige instruksjoner som KI-en alltid benytter som utgangspunkt før brukeren skriver sitt prompt. Hvis du ønsker å teste dette kan du følge disse stegene:

  • Nytt prosjekt
  • Legg til instruksjoner
    • For eksempel:
      Jeg vil lære om <tema/prosess>.Jeg vil at du skal fungere som en kursveileder. Brukeren skal si at de vil lære om en prosess eller tema og så skal du ta dem gjennom den prosessen eller temaet punktvis, med mulighet for individualisering underveis. Still brukeren ett spørsmål av gangen og til slutt sammenstill resultatet
  • Lag en ny chat innenfor prosjektet og prompt med for eksempel:
    Jeg vil lære om rebranding med utgangspunkt i denne prosessen:
     https://admindagency.com/blog/rebranding-process-how-to-create-it-step-by-step/

Avslutning

Denne prosessen viste meg hvordan kunstig intelligens kan være en ressurs for både læring og problemløsning. KI-en hjalp meg å strukturere tanker, stille kritiske spørsmål og komme opp med kreative løsninger.

Hvis du vurderer en rebranding eller ønsker å lære noe nytt, anbefaler jeg å prøve KI som en læringspartner. Det er en dynamisk og effektiv måte å utforske nye ideer på.